En resa till österrikiska alperna med nattåg
Familjen Ståhl delar med sig av sin oförglömliga tågresa från Sverige till de österrikiska alperna med premiärtåget sommaren 2023. Läs om deras tips för en smidig tågresa med barn, bästa utflyktsmålen i Gasteinerdalen och hur tåget blev en del av äventyret.
Tåg genom Europa med målet inställt på österrikiska alperna, en resa vi sent kommer glömma och redan drömmer om att få uppleva igen.
Starten på resan, förberedelser och förväntningar
Det stora äventyret började för oss redan på Stockholms central när vi klev på Snälltågets tåg för att ta oss till Malmö där vårt anslutande nattåg väntade. Resan mellan Stockholm och Malmö får ses som en uppvärmning för familjen, hur fungerar det egentligen att åka tåg med barn, hur rastlösa kommer de att bli? Vad ska vi hitta på under resan? Vad ska vi äta? Frågorna var många och hela familjen var spänd.
I packningen fanns allt vi kunde tänka oss behöva för en vecka i alperna men också mängder av spel, ritböcker, laddade mobiltelefoner, extrabatteri och en iPad mm. Helt enkelt allt vi kunde komma på för att få tiden att gå med två rastlösa barn ombord på ett tåg i ungefär ett dygn. Vi var väldigt glada får vår rigorösa planering men det skulle visa sig att det inte var så svårt att fördriva tiden som vi var rädda för.
Ombord på nattåget
Efter ett besök i restaurangvagnen, en del springande i korridoren och klättrande på sängarna i kupén var det efter ett sista parti Yatzy dags att krypa till sängs. Först var det både spännande och lite främmande att försöka somna på ett tåg som rörde sig men efter en kort stund somnade båda barnen och snart även vi vuxna. När vi väl somnat var natten att jämföra med en medelnatt för småbarnsföräldrar. Med andra ord helt ok sömn.
Vi vaknade utvilade och redo för äventyr, innan vi kom fram till vårt slutmål i Österrike väntade frukosten som vi hade förbeställt på tåget. Den hämtades i ”Lönnkrogen” och intogs i kupén. Frukosten innehöll rejäla frallor, frukt, juice, kanelbullar och inte minst varm choklad som barnen älskade.
Ankomst till alperna och första bergsäventyret
Framme i Österrike mötes vi av strålande sol och det man på tyska kallar kaiser wetter (strålande sol och blå himmel). Vilket välkomnande! Väderrapporten för veckan däremot såg inte lika lovande ut, i ren rädsla av att gå miste om milsvid utsikt från alptoppar kastade vi in väskorna på rummet och gav oss genast ut på äventyr. Vi hade siktet inställt på Bad Gasteins hemmaberg Stubnerkogel. Från 2246 meter över havet kände vi oss trygga med att utsikten skulle tillfredsställa vår törst på alptoppar.
Redan hemifrån Sverige hade vi med skräckblandad förtjusning börjat se fram emot att besöka hängbron som finns på toppen. För vissa familjemedlemmar med mer skräck än förtjusning… Väl där började tjejerna i familjen och det visade sig gå bra, så efter lite velande vågade även killarna sig på äventyret att gå över den 140 meter långa hängbron, som tydligen ska vara Europas högst belägna.
Växlande väder och fler toppar att bestiga
Med en alptopp avklarad kände vi oss mer lugna inför kommande dagar och det eventuella regnandet. Även den oron visade sig överdriven. Precis som vi sa när vi arbetade som reseledare i alperna för drygt 15 år sen så växlar vädret snabbt i alperna. Vissa oväder drar in i dalen och andra inte. Vädret växlade precis så där alpmässigt som man kan tänka sig, vi fick uppleva alla väder under vår vecka och med facit i hand hade vi tur med vädret. Vi lyckades checka av många fler alptoppar och roliga utomhusaktiviteter under veckan.
Fem tips för dig som ska åka nattåg med barn
- Ta med spel, ritböcker, pennor, böcker och paddor. Hellre för mycket än för lite.
- Pyjamas och tandborste. Se till att packa pyjamas och tandborste lättillgängligt så att ni inte behöver riva upp alla väskor.
- Snacks och mellanmål. Dels finns alltid risken att tåg blir försenade eller att maten i restaurangen ”inte smakar som hemma”. Då är det skön att ha en extra frukt, macka och lite lyxiga snacks på turen som kan mätta små magar.
- Boka bord i restaurangvagnen. Inte nog med att det känns lyxigt och äta mat serverad på porslinstallrikar på tåget, maten smakar dessutom gott. Långt ifrån de plastlådor och trötta mackor vi tidigare upplevt på tågrestauranger (kanske inte så konstigt när det är självaste Tareq Taylor som står för recepten). Reser du med barn är även miljöombytet att få en timme i restaurangvagnen ett starkt argument.
- Boka egen kupé. Snälltåget erbjuder att man kan boka en egen kupé vilket underlättar livet avsevärt när man reser med barn.
Här följer 6 utflyktstips i Gasteinerdalen:
1. Schlossalm
Det är namnet på grannbyn Bad Hofgasteins hemmaberg. Att ta lokalbussen ner till liften Schlossalmbahn tar ungefär 15 minuter, ungefär lika länge tar det att åka med den nya liften upp till toppen. Liften kostar en del, för vår familj blev det nästan 1000 kronor, men det var det verkligen värt. På toppen av berget har de skapats ett paradis för äventyrslystna familjer. Först möts man av en imponerande skylt och utsikt som bjuder in till fotostund. Sen en väldigt stor lekpark i alp-stil med balansbana, slacklines och vanliga inslag som rutschkana mm. Som om det inte var nog visade det sig att vi bara hade börjat. Bakom nästa kulle fanns en barnvänlig motorikbana med över 20 stationer som barnen älskade, att dessutom få klättra runt med denna enastående utsikt gör gott för själen för både stora och små. Har man äldre barn finns det sex via ferrata-leder på Schlossalm, guide finns att boka om man vill. Lunch äter man med fördel på Hofgasteiner haus.
2. Graukogel
Ta liften upp på Graukogel, upp på berget tar ni er med en gammal antik 2-sitslift som i sakta mak tar er mot toppen. Halvvägs kliver ni av och byter lift. När ni är på mittstationen kan vi rekommendera att ta en fika och låta barnen leka på restaurangens lekplats, medan föräldrarna tar en verlängerter (kaffe). Väl på toppen nås ni av en vacker natur, strålande utsikt och en av dalens mysigaste vandringsleder. Leden heter Zirbenweg och går genom en fin skog på alpsluttningen, längs med leden har de satt upp gungor och byggt fina vilstolar som ni kan njuta av. Vid den lilla dammen kan ni svalka fötterna i det kalla vattnet. Lunchen äts med fördel på topprestaurangen som serverar en bättre Kassnockn och andra österrikiska klassiker.
3. Imponerande bad
Innan dalen blev ett mecka för skidåkare och vandrare från hela världen vallfärdade människor till Gastein för att bada. I Bad Gastein har de något som kallas thermalvatten, det är varmt vatten som kommer direkt ur en källa i berget. Vattnet sägs ha hälsobringande effekter och används för behandlingar av olika slag. Den långa badtraditionen gör att det också finns två stora badhus i dalen. Felsentherme som ligger i Bad Gastein och Alpentherme som ligger i Bad Hofgastein. Båda badhusen erbjuder ett flertal pooler för både lek och avkoppling. Det finns även bastuavdelningar, i bastun gäller strikt förbud mot badkläder, så du vet. Alpentherme är det bad som är störst och det som våra barn gillade mest, för vem vill inte ligga i en pool och titta på film!
Om ni tar bussen till Bad Hofgastein kan vi rekommendera att ni tar ett stopp på lekplatsen som ligger mellan Schlossalm bahn och Alpentherme.
4. Sportgastein eller Nassfeld
Det här är Gasteinerdalens mest högalpina område. Här finns flera toppar över 3000 meter men redan i dalen finns ett flertal fina vandringsleder och magiska alpängar som ramar in miljön. I dalgången finns ett flertal fäbodar och restauranger som bjuder på lokala, och ofta egengjorda, delikatesser. Här kan ni gå på djurspaning efter både kossor, getter, hästar och höns, och har ni tur kan ni få se en örn sväva högt upp i skyn.
5. Hyr cyklar
På vårt hotell fanns cyklar att låna men annars finns det ett flertal cykeluthyrningar i byn. Vi gjorde en kort utflykt med cyklarna till Böckstein som är en del av Bad Gastein. Turen är ca 3 km lång enkel väg och leden som går dit heter Kaiserin Elisabeth Promenade. Precis som namnet indikerar så är detta en promenad där många kejsare och kejsarinnor promenerat, men enligt berättelsen gick de inte själva utan blev burna längs med leden. Kaiserin Elisabeth Promenaden är en enkel och platt promenad som lämpar sig väl för cykling med barn. Vi tog sikte på en restaurang i Böckstein där vi åt lunch för att sedan cykla hem på andra sidan älven som rinner genom dalen.
6. En kort vandring in i Kötschachtal
Vandringen in är ca 2-3 km och går längs en bred och fin promenadväg, väl inne kan ni unna er en god lunch eller fika på Himmelwandhütte. Längs med vägen kan ni spana på utsikten över dalen samt efter ekorrar som bor i den lilla skogen som ni passerar. Är barnen lite äldre än våra kan ni fortsätta vandringen längs med Gamskarkogel ner till Bad Hofgastein, leden heter Höhenweg. Annars vänder ni tillbaka efter lunch eller tar bussen hem om de små benen är trötta.
Det är också mysigt att strosa runt i byn, titta i de små butikerna och doppa händerna i de många fontänerna som sprutar vatten, regeln med dessa är att om vattnet är varmt är det thermalvatten som kan ha en lenande effekt på huden, är det kallt vatten har det istället en törstsläckande inverkan. Bad Gastein har även ett sevärt och imponerande vattenfall med en fallhöjd över 300 meter som rinner genom byn.
Avslutningsvis kan vi varmt rekommendera att ta tåget nästa gång ni ska till alperna. Och skulle ni åka till just Bad Gastein vågar vi lova att ni inte ångrar ert besök. Vi vill snarare varna för ett eventuellt växande begär efter fler besök. Vi blev positivt överraskade över den stora satsningen man gjort för att barnanpassa vandringar och utflyktsmål, så även om ni har små barn kommer Bad Gastein att vara en succé. Det finns lekplatser i byn och flera hotell erbjuder lekrum och pool.
Om tåget till Österrike
Snälltåget är idag den enda aktören som erbjuder direkttåg från Sverige till alperna. Tåget går både sommar- och vintertid. Tåget stannar bland annat i Salzburg, St Johann im Pongau (varifrån anslutning finns till Bad Gastein), Zell am See (varifrån kollektivtrafik finns vidare till Saalbach), Kitzbühel, Jenbach (varifrån man kan åka vidare till Zillertal) och Innsbruck.
Om familjen
Familjen består av Marcus, Jenny och barnen Albert och Märtha. Till vardags bor familjen i Klövsjö i Jämtland där de driver Fjällbyrån, coworkinglokalen Kollektivet och varit med och startat Humbo.com. Jenny och Marcus har tidigare jobbat i österrikiska Alperna som reseledare.